Bouterse nam deel aan decembermoorden

Bouterse heeft deelgenomen aan de decembermoorden. Dat bekende de Surinaamse militair Paul Bhagwandas in juli 1996 op zijn sterfbed. Ex-legerleider Desi Bouterse zou in Fort Zeelandia - tijdens de coup van 1982 - persoonlijk hebben deelgenomen aan de moordpartij.

Dit maakte Henri Behr vandaag bekend. Hij is de broer van journalist Bram Behr, een van de vijftien slachtoffers van de decembermoorden. Luitenant Bhagwandas' getuigenis staat op een geluidsband die Henri Behr in zijn bezit heeft gehad. Behr heeft het materiaal al zeker twee jaar geleden overgedragen aan de Surinaamse politie en een mensenrechtenorganisatie.
Over de decembermoorden zegt Behr: "Bhagwandas heeft verklaard dat ook de heer Bouterse daaraan heeft deelgenomen. Dat Bouterse persoonlijk alle doodvonnissen heeft uitgesproken en de mensen die hij zelf wilde executeren ook had uitgekozen. Vervolgens werden de mensen beschikbaar gesteld aan andere mensen."

De Amsterdamse advocaat G. Spong, die de Surinaamse justitie adviseert, maakte twee weken geleden bekend dat de Surinaamse politie ook beschikt over een verklaring van de enige overlevende van het bloedbad, vakbondsleider F. Derby. Ook hij zegt dat Bouterse in Fort Zeelandia was toen militairen daar vijftien tegenstanders martelden en uiteindelijk vermoordden. Bouterse ontkent dit.