Hartstilstand Sint voor ogen 6-jarigen

Sint Nicolaas is voor een klas 6-jarige schoolkinderen in Joure getroffen door een acute hartstilstand.

De goedheilig man, gespeeld door directeur Lieuwe Folkertsma van de dr. E.A. Brongerschool in Joure, zakte in elkaar toen hij zijn schoolkinderen uit de derde groep verraste samen met zijn dochter, die voor zwarte Piet speelde.

De sint bezocht de groepen één tot en met drie. Toen hij de derde en laatste groep bezocht, verloor hij het bewustzijn. Sinterklaas werd door een leerkracht en zwarte Piet naar de hal gedragen en daar gereanimeerd. Met een ambulance is het verklede schoolhoofd daarna naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Volgens een onderwijzeres is de toestand van de directeur momenteel stabiel. "Maar pas na 48 uur kunnen de artsen echt iets met zekerheid zeggen. Voor de klas was het een enorme schrik. Ook voor de dochter. Op school was iedereen in de war, natuurlijk." De sint ligt momenteel nog steeds op de hartbewakingsafdeling.

De schoolkinderen schrokken er tevens van dat sinterklaas in werkelijkheid de hoofdmeester was en dat zijn toestand ernstig is.

"In de brief leggen we de 'overgang' van de sint naar de hoofdmeester uit. De kinderen geloven nog in sinterklaas, dus daar zitten we ook nog eens mee nu de sinterklaas de directeur bleek te zijn", aldus de onderwijzeres. "Wat een mooi feest had moeten worden, is nu zó geëindigd. Een heel vreemd verhaal natuurlijk."