Kaviaar binnenkort verleden tijd

Als er niet snel maatregelen worden genomen om de steurvis te beschermen, is kaviaar binnenkort niet meer dan een 'souvenier'. Dit zegt het Wereldnatuurfonds in een verklaring die maandagavond is uitgegeven.

Door de illegale vangst van de vis en overbevissing zal de steur binnen enkele jaren 'commerciëel uitgeroeid' zijn. Dat betekent dat de productie van zwarte kaviaar niet meer rendabel zal zijn. Zo'n 60 procent van de kaviaar die wereldwijd wordt verkocht, is afkomstig van steur uit de Kaspische zee.

Een groot deel van de illegale vangst is in handen van de Russische maffia, die een rechtstreekse bedreiging vormt voor het voortbestaan van de steur, zo meldt het WWF. Terwijl Russische vissers zo'n 30 jaar geleden nog 20.000 ton steur per jaar vingen, ligt de vangst dit jaar officiëel rond de 550 ton. Maar geschat wordt dat er naar de Russische hoofdstad Moskou dagelijks enkele tonnen van de delicatesse worden vervoerd die afkomstig zijn van illegaal gevangen steur.

In Moskou kost op markten een kilo zwarte kaviaar zo'n 100 gulden. Legaal geproduceerde kaviaar kost wereldwijd het tienvoudige. Volgens het WWF hebben de landen die kaviaar produceren nu nog een laatste kans om maatregelen te nemen om de toch al sterk gedaalde steurpopulatie in stand te houden.

Als dat niet gebeurt, kan er binnen een half jaar een internationaal verbod op de vangst van de twee meest bedreigde steursoorten worden afgekondigd, aldus het WWF. Een Britse vertegenwoordiger van het WWF verklaarde tegenover de Britse omroep BBC dat een dergelijk embargo echter weinig nu zal hebben. De binnenlandse markt voor kaviaar is in Rusland groot genoeg om de opbrengst van de illegale vangst te absorberen.