Rotterdamse metro ook onveilig

Net zoals de Amsterdamse ondergrondse is de Rotterdamse metro niet veilig. Dat concludeert de stichting Pre-Professionele Hulpverlening (PPH) na een grondig onderzoek.

Volgens de stichting kunnen er in de Rotterdamse metro levensgevaarlijke situaties ontstaan. De noodverlichting werkt niet goed, er zijn te weinig nooduitgangen, de ontsnappingsroutes zijn slecht aangegeven en blusapparaten zijn slecht bereikbaar voor de passagiers.

PPH nam het initiatief tot de inspectie na de schokkende onthulling over de ondergrondse in de hoofdstad. Uit een onderzoek van de Amsterdamse stadszender AT5 bleek dat het slecht is gesteld met de nooduitgangen van de Amsterdamse metro. Slechts zeven van de dertien uitgangen blijken goed te functioneren. De overigen zitten op slot of zijn onbereikbaar.

De Rotterdamse vervoersmaatschappij RET geeft toe dat de metro voor verbetering vatbaar is, maar ontkent dat er sprake zou zijn van levensgevaarlijke situaties. "Het grootste deel van de metro is dertig jaar oud. Natuurlijk zouden we nu op een andere manier bouwen. Daarom verbeteren we steeds. Zo beginnen we toevallig maandag aan verbetering van de manier waarop nooduitgangen op sommige stations worden aangegeven", zegt een woordvoerder in het Algemeen Dagblad.