Radicale Molukkers bereiden actie's voor

Radicale Molukkers die ontevreden zijn over de inspanningen van de Nederlandse regering om een eind te maken aan de gewelddadigheden op de Molukken, bereiden zich voor op harde acties. Dat zegt woordvoerder L. Reawaruw van de actiegroep People Against Genocide (PAG).

Hoewel Reawaruw zegt dat ook PAG de koers wijzigt, zegt hij niet betrokken te zijn bij de voorbereidingen voor harde acties. De verantwoordelijken zijn Molukkers die zich bij PAG hadden aangesloten, maar zich inmiddels hebben afgesplitst. "Ik heb een aantal mensen niet meer onder controle. Die gaan door het lint. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat zij willen doen. Ze maken hun eigen keuzes."

Er zijn volgens hem diverse plannen beraamd. Een daarvan is een aanslag op een officier van het Indonesische leger die op Clingendael opgeleid gaat worden. "Het Indonesische leger is medeverantwoordelijk voor de vele doden. Nederland steunt dat leger, met wapens en opleidingen. Dus is zo'n officier op Clingendael een symbool."

Militante Molukkers hebben het volgens hem ook nog steeds voorzien op oud-premier Van Agt. "Van Agt wordt de Salman Rushdie van Nederland. Hij is inmiddels ondergedoken, maar deze man die opdracht gaf tot het geweld tegen treinkapers, heeft natuurlijk nooit een openbaar leven meer. Hij is gebrandmerkt tot zijn dood."

PAG heeft zelf de Maastrichtse strafpleiter Hiddema ingeschakeld om te bekijken of er juridische procedures mogelijk zijn tegen de staat en Van Agt. Verder zamelt de actiegroep geld in om de christelijke milities op de Molukken van wapens te kunnen voorzien.