Zware bevalling

Blijdschap in Diergaarde Blijdorp. In de Rotterdamse dierentuin is dinsdagavond een olifantje geboren. Het jong is kerngezond en moeder en kind maken het goed. Welke naam de olifantenbaby krijgt is nog onbekend. De dierentuin weet namelijk nog niet of het een mannetje of vrouwtje is.

Het olifantje is het vierde jong van de dertigjarige olifant Irma. De bevalling verliep snel en soepel. Het kersverse olifantje kon na tien minuten al staan en na vijftig minuten begon het melk te drinken bij de moeder.

Het diertje is geboren in een omgeving die natuur zo dicht mogelijk benadert. Er vond geen menselijk ingrijpen plaats. Het olifantenkalfje is al helemaal opgenomen in de groep en wordt voortdurend omringd en vertroeteld door de andere vrouwtjes. Met de komst van de nieuwe boreling is de kudde olifanten nu uitgebreid tot zeven. Het gaat om twee mannetjes met elk een apart verblijf en vier vrouwtjes die in kuddeverband leven.

De geboorte van het olifantje is verheugend nieuws voor Blijdorp dat het Europees fokprogramma van de Aziatische olifant coördineert. Ondanks een toename van het aantal geboortes is het nog steeds niet best gesteld met deze soort. Het fokken van de dieren is bijzonder lastig vanwege het hoge aantal niet-productieve mannetjes, lastige transporten en weinige geboortes.

De nieuwe aanwinst van Blijdorp is overigens live te zien op internet. En wel op www.diergaardeblijdorp.nl.