Popsterren rijker door belmelodie

Popsterren die goed in het gehoor liggende liedjes hebben geschreven, zullen binnenkort nog rijker worden. De grote namen onder hen, zoals The Beatles, Madonna of de Spice Girls, zullen binnenkort vele honderduizenden guldens extra gaan verdienen als gsm-bezitters hun liedjes gaan gebruiken als belmelodie.

Volgens een bericht in de Britse The Sunday Telegraph, hebben de popsterren een overeenkomst bereikt over hun verdiensten van de nieuwste mode. Hierbij wordt het gewone belletje van een mobieltje vervangen door versies van tophits of filmmuziek. De Mechanical Copyright Protection Society, die het beheer voert over een miljoen liedjes, zal de vergoedingen gaan innen voor haar ongeveer 30.000 leden.

Overeengekomen is dat internetbedrijven die synthetiser-versies van liedjes verkopen aan gsm-gebruikers voor tussen de vijftien en twintig gulden elk, daarvan tien procent betalen aan de componist. Tot voor kort werden de liedjes verkocht zonder dat de internetbedrijven daarvan iets afdroegen. De massale groei van de markt heeft de platenmaatschappijen echter aangespoord in actie te komen.

De verkoop van de liedjes verdubbelt iedere maand. Sommige sites krijgen meer dan tienduizenden hits per dag. Het downloaden van een telefoonliedje kost vaak meer dan het oospronkelijke plaatje.