Meer drank bij vakantie in eigen land

Nederlandse jongeren die in eigen land vakantie in de kuststrook vieren, gaan zich steviger te buiten aan alcohol dan hun leeftijdsgenoten die een zonvakantie aan de Costa Brava verkiezen. Dat is één van de voorlopige uitkomsten van een onderzoek dat het gezondheidsinstituut NIGZ afgelopen zomer heeft gehouden in Nederland en Spanje.

Vooral jongens en meisjes van het platteland kiezen voor een zomervakantie aan de Hollandse kust, terwijl jongeren die uit meer stedelijke gebieden komen 's zomers liever de Spaanse kust bezoeken. Het eindrapport van het onderzoek wordt eind december verwacht.

Jongens die in een Nederlandse kustplaats vakantie houden, drinken gemiddeld 26 glazen alcohol per dag, voornamelijk bier. Meisjes komen tot gemiddeld tien glazen per dag en geven de voorkeur aan zoete mixdrankjes. Nederlandse jongens in met name Lloret de Mar, drinken tijdens hun vakantie gemiddeld zeventien glazen alcohol, ook voornamelijk bier. Meisjes komen aan de Spaanse kust tot gemiddeld zeven glazen per dag.