Ongelukken sprinkhanenjacht

De politie van de Ugandese hoofdstad Kampala heeft automobilisten en jagers op sprinkhanen, die in Uganda als delicatesse worden gegeten, tot voorzichtigheid gemaand nadat een schoolmeisje dat sprinkhanen probeerde te vangen was doodgereden. "Het probleem is dat de insecten worden aangetrokken door het licht van de straatlantarens en dat de mensen die ze willen vangen daar samenkomen", zei een woordvoerder.

Nsenene, zoals de zeven centimeter lange, groen-witte sprinkhanen in Uganda worden genoemd, zwermen in de regentijd tussen november en april door de lucht. Na de vangst worden zij meestal geroosterd en als warme snacks op straat en in kantoren verkocht. Liefhebbers zeggen dat ze lekkerder smaken dan gebakken vis. Een pond kost 3.000 shilling (4,37 gulden).

"Ik zit nu zeven jaar in deze business en ik heb er heel wat geld aan overgehouden. Ik ken veel vrienden die er huizen van hebben gebouwd en auto's van hebben gekocht", zei sprinkhaanleverancier Johnstone Mugera (26). "Het is een goede handel en mijn familie leeft er al jaren van. We voeren de sprinkhanen aan vanuit (het nabijgelegen district ) Masaka. Daar komen ze in grote zwermen naar beneden, hier in Kampala zijn het er maar weinig."