Stemmen Florida tellen mee

Het Hooggerechtshof van Florida heeft dinsdagochtend bekendgemaakt dat de handmatig getelde stemmen wel moeten meetellen in de uitslag van de verkiezingen in de staat.

"Het recht van de mensen om hun stem uit te brengen is het grootste belang dat voor alle andere belangen gaat," aldus een woordvoerder van het hof. In het 42-pagina's tellende unanieme besluit van de zeven rechters staat wel dat de handgetelde stemmen uiterlijk op 27 november voor 9.00 uur plaatselijke tijd binnen moeten zijn.

De uitspraak van het hof kan beslissend zijn in het bepalen van de uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS. Op dit moment heeft Bush een voorsprong van 930 van de 6 miljoen stemmen uitgebracht in Florida. De hertelde stemmen in de drie democratische districten kunnen vice-president Gore alsnog de overwinning bezorgen, hoopt zijn achterban. Wie de 25 kiesmannen van Florida achter zich krijgt, wint het presidentschap.

Het is nog niet bekend of de Republikeinen in beroep gaan tegen de beslissing van het hof.

Tot nu toe zijn uit de hertellingen minder stemmen gekomen dan het Gore-kamp had verwacht. Dinsdagavond bleek dat de hertelling in de districten Miami-Dade, Palm Beach en Broward tot nog toe slechts 270 extra stemmen voor de Democratische kandidaat hadden opgeleverd.

De nieuwe deadline van 27 november zal de mensen die de stemmen moeten tellen onder immense druk zetten. De tellers in Miami-Dade zouden oorspronkelijk een paar dagen rust nemen voor de belangrijke Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Het is niet duidelijk of die vakantie nu opgeschort wordt.