Bisschoppen wijzen gebruik condooms af

Kardinaal Simonis heeft begrip voor religieuzen die uit wanhoop in Afrika condooms verstrekken om het aantal aidsslachtoffers te beperken. Maar voor de lange termijn is dat volgens hem geen oplossing.
"Ik veroordeel niemand. Daar is het leed veel te schrijnend voor", zei Simonis zondagavond in het RKK/KRO-televisieprogramma Kruispunt. Hij erkende dat het uitdelen van voorbehoedmiddelen op de korte termijn mensenlevens kan schelen. Maar als de hoofdoorzaak van de aidsepidemie, vrijheid in seksueel verkeer (promiscuïteit), niet wordt aangepakt, zullen volgens de kardinaal op lange termijn veel meer slachtoffers vallen.

Hij benadrukte verder dat de verstrekking van condooms contraproductief werkt, omdat mensen hun seksueel gedrag dan niet zullen veranderen. "Afrika wordt niet gered door latex, maar door menselijke waardigheid", zei een bisschop uit Afrika ooit tegen Simonis. Toch zegt de kardinaal begrip te kunnen hebben voor mensen die in een wanhoopssituatie naar 'wanhoopsoplossingen' zoeken en dan besluiten condooms uit te delen.

Simonis kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat een missiezuster condooms verstrekt aan een vrouw die gedwongen wordt tot seks door haar man die besmet is met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. De vrouw gebruikt het condoom dan als verdedigingsmiddel. Dat is geoorloofd, aldus de kardinaal.

De Nederlandse bisschoppen wezen donderdag in een gezamenlijke verklaring het gebruik van condooms ter voorkoming van aids af. Belangrijke rooms-katholieke organisaties, waaronder de ontwikkelingsorganisatie Cordaid, reageerden daar kritisch op. Volgens hen kan het in de weerbarstige praktijk soms noodzakelijk zijn de voorbehoedmiddelen te verstrekken. Simonis wil graag met directeur H. Kruijssen van Cordaid over het meningsverschil praten.

Wat denken die bisschopppen wel niet dat ze zijn?