Vrijwilliger overlijdt tijdens Rostelli-act

De 34-jarige Willem Lamphe uit Leeuwarden is overleden nadat hij had meegedaan als publieksvrijwilliger aan de openingsact van de hypnoseshow van Rasti Rostelli in Leeuwarden.

De man, een forse, sterke portier bij bars en disco's in de binnenstad van Leeuwarden, was door de hypnotiseur gevraagd om op het podium te komen. De portier moest de 100 kilo zware hypnotiseur optillen. Dit deed de sterke uitsmijter meermalen voor het publiek, ogenschijnlijk moeiteloos.

Daarna vertelde de hypnotiseur dat hij "met gedachtekracht en beÔnvloeding van de geest" zijn gewicht kon laten toenemen tot wel "duizend kilo" en nodigde de uitsmijter uit hem nogmaals op te tillen.

De portier probeerde dit vele keren, maar hij slaagde er absoluut niet in. "Hij zwaaide helemaal op en neer van de inspanningen, maar hij kreeg hem niet van de grond", aldus getuige Joop Fenstra, die pal naast het slachtoffer zat en diens jongere vriendinnetje in het zalencentrum. "Rasti Rostelli wankelde slechts, zijn voetzolen kwamen amper van de grond."

Nadat de portier weer ging zitten tussen het publiek werd hij onwel en verliet de zaal. Buiten ving zalendirecteur Frans van der Borg hem op. Per ambulance werd de man overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen, waar hij twee uur later overleed.

"Toen die portier weer naast mij zat, wreef hij met zijn hand links over zijn borst. Ik dacht dat hij gewoon een spier verrekt had", aldus getuige Fenstra. "Ik denk dat hij zich gewoon overmatig heeft ingespannen."

Zaalverhuurder Van der Borg en Rasti Rostelli's agent Jacques Cornel spreken van een uiterst ongelukkige zaak, maar volgens hen heeft de dood niets te maken met de hypnoseshow. "Deze man bleek hartpatiŽnt te zijn. Hij is niet onder hypnose geweest. Het had ook ergens anders kunnen gebeuren. Ik ben erg geschrokken dat de man is overleden."

Rostelli's agent Cornel benadrukt eveneens dat de man nŪet onder hypnose is geweest. "De man is na zijn rol op het podium in de zaal gaan zitten, heeft tegen zijn vriendin gezegd dat hij niet goed werd en heeft buiten staan overgeven. Daarna heeft hijzelf 112 gebeld. Het is een vervelend incident, dat overal had kunnen plaatsvinden, ook bij Youp van 't Hek."

Lees hier verder.