Illegale chatroom verrast CIA

De CIA onderzoekt hoe het mogelijk is dat maar liefst 160 medewerkers van de dienst een illegale chatbox hebben kunnen gebruiken op het zeer streng beveiligde computernetwerk van de dienst. De chatbox heeft tussen de vijf en tien jaar op het netwerk bestaan, maar kwam aan het licht toen er een beveiligingscheck op het netwerk werd gedaan.

Volgens een woordvoerder van de CIA was de chatbox opgezet door een aantal medewerkers en bewust verborgen gehouden voor de systeembeheerders en beveiligingsexperts. Een aantal betrokkenen hoorde bij het ICT-personeel. Medewerkers konden alleen 'op uitnodiging' bij de chatbox, nadat ze een eed van geheimhouding hadden afgelegd.
De dienst heeft woedend gereageerd op het misbruik van het computernetwerk. Een aantal medewerkers is op non-actief gesteld, en naar alle 160 medewerkers zal een onderzoek worden ingesteld, aldus de woordvoerder.

De chatbox is de zoveelste blunder voor de dienst, die volgens Reuters misleiding als kunstvorm beschouwt. Vorig jaar werd bekend dat een oud-directeur van de CIA jarenlang het netwerk illegaal heeft verbonden met zijn computer thuis, die in open verbinding stond met internet. Vorig jaar werd ook bekend dat de dienst 25 laptops openbaar had geveild, zonder ze 'schoon' te maken. Op een van die computers stonden vertrouwelijke documenten.