Nederland eindigt op 15e plaats

Nederland heeft de Paralympische Spelen zondag afgesloten op de vijftiende plaats in het medailleklassement. Op de laatste dag kwam alleen wheeler Iwan van Breemen nog in actie voor Oranje. Hij eindigde in de marathon op de dertigste plaats. De Nederlandse ploeg moest het in totaal doen met twaalf gouden, negen zilveren en negen bronzen plakken. Dit resultaat is beduidend minder dan dat van vier jaar geleden in Atlanta. Toen won Oranje vijfenveertig medailles.

Toch toonde de Nederlandse chef de mission Cees Vervoorn zich niet ontevreden. "In Atlanta waren verschillende landen niet van de partij", stelde de oud-zwemmer. Maar ook Vervoorn moest toegeven dat sommige sporters ver onder hun niveau zijn gebleven.

In een samenwerkingsverband tussen NEBAS/NSG en NOC*NSF ziet hij voor Athene 2004 mogelijkheden voor een verbetering van het eindresultaat. Vooral de zwemmers hebben sterk aan kracht ingeboet. Zij behaalden in Atlanta 27 plakken en nu 14. Bovendien won de geestelijk gehandicapte Alwin Houtsma er in zijn eentje acht. Houtsma was daarmee de meest succesvolle Nederlandse deelnemer.