Britse leraren massaal suïcidaal

De hulplijn voor leraren die in Groot-Brittannië in het leven is geroepen, heeft in zijn eerste jaar meer dan duizend telefoontjes per maand te verwerken gekregen. Meer dan achthonderd leraren per jaar blijken potentieel suïcidaal, als gevolg van zware depressie.



De lerarenhulplijn geeft 24 uur gratis hulp en advies aan leraren. Uit de cijfers die onlangs bekend zijn gemaakt, is gebleken dat veel leraren te kampen hebben met stress door een hoge werkdruk, verlies van zelfvertrouwen en hevige depressies.

"We proberen leraren te stimuleren om ons te bellen als ze problemen op het werk ondervinden waar ze zelf niet uitkomen", zegt directeur van de huplijn, Patrick Nash. "Vaak kunnen dit soort problemen op de lange termijn een risico voor de gezondheid betekenen. Bovendien lijdt het werk en hun persoonlijke leven eronder."

Volgens het Teachers' Benevolent Fund (TBF), dat de leraren hulplijn heeft opgezet, lopen leraren vier keer meer kans om overspannen te raken dan andere beroepsgroepen. Veel leraren overwegen dan ook van baan te veranderen.