Moordenaars James Bulger mogelijk vrij

De minderjarige moordenaars van de Britse peuter James Bulger kunnen binnenkort vrijkomen. De Britse opperrechter Lord Wolf bepaalde donderdag dat de twee jongens een minimumstraf van acht jaar moeten uitzitten.

In theorie betekent de beslissing dat Jon Venables en Robert Thompson, nu allebei achttien jaar oud, in februari 2001 vrij kunnen komen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Straw benadrukte dat het gaat om een minimum van acht jaar. Daarna moet een commissie zich buigen over een verzoek tot invrijheidstelling.
Die paroolcommissie besluit uiteindelijk of de jongens terug kunnen keren in de maatschappij.

Het tweetal, dat de moord in 1993 op tienjarige leeftijd pleegde, werd het daaropvolgende jaar als volwassenen berecht en veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Howard vond dat niet genoeg en maakte er vijftien jaar van.

In december 1999 oordeelde het Europees gerechtshof dat de stafvermeerdering niet door de beugel kon. De huidige minister Straw liet daarop de rechter dit jaar opnieuw kijken naar de straffen van Venables en Thompson.

De moeder van James Bulger reageerde woedend op de uitspraak van Lord Wolf.
"De hele rechtszaak is een soort juridische poppenkast, ik word ziek van de rotzooi die het Britse rechtssysteem hiervan heeft gemaakt", zei ze. Ook de politieman die het onderzoek naar de moord destijds leidde, was ontevreden. Hij noemde het besluit rampzalig en zei dat hij een straf van vijftien jaar realistisch vond gezien de ernst van het misdrijf.

De twee sloegen het peutertje destijds met bakstenen de hersens in en lieten het kind vervolgens overrijden door een trein.