Voorbereiding val van MIR begonnen

Komend voorjaar valt na veertien jaar het doek voor de Mir. Eind februari 2001 zal het Russische ruimtestation gecontroleerd neerstorten in zee, heeft vice-premier Ilja Klebanov maandag gezegd. Binnen enkele weken zal de Russische regering een definitief besluit nemen over de Mir, die met de komst van het internationale ruimtestation ISS overbodig wordt en te duur in onderhoud.

Klebanov, die de portefeuille ruimtevaart beheert, zei dat de Mir heel misschien in de ruimte zou kunnen blijven als er voldoende particulier geld zou worden gevonden. Met MirCorp, het in Nederland geregistreerd staande bedrijf dat brood ziet in ruimtetoerisme, was er al een grote geldschieter. Er is echter al een begin gemaakt met de voorbereidingen om de Mir in zee te laten storten, zei de vice-premier.

MirCorp blijft hopen dat de Mir in een baan om de aarde blijft. Het bedrijf maakte onlangs bekend 117 miljoen dollar te willen binnenhalen met de uitgifte van aandelen. Een Amerikaanse zakenman zou daarnaast bereid zijn 20 miljoen dollar neer te tellen voor een retourtje naar de Mir.

Vertegenwoordigers van MirCorp waren maandag in Moskou om te proberen de regering op andere gedachten te brengen. MirCorp-hoofd Jeffrey Manber zei dat hij de Russische president Vladimir Poetin een brief had gestuurd met het verzoek om een onderhoud. In het gesprek zou Manber er op wijzen dat het afschrijven van de Mir onder andere leidt tot het ontslag van duizenden mensen.

Gaan we dat ook zien?