Nina Brink tegen verkoop World Online

De oprichtster van World Online, Nina Brink, is tegenstander van de verkoop van het internetbedrijf aan de Italiaanse branchegenoot Tiscali. Brink weigert zelf voorlopig haar aandelen World Online aan Tiscali te verkopen.

In het tv-programma Buitenhof wees Brink er gisteren op dat Tiscali kleiner is dan World Online. 'En ze hebben geen geld. Wij wel. World Online zou beter Tiscali kunnen overnemen.'

Brink heeft nog steeds een flink pakket aandelen in de internetaanbieder, hoewel ze niet genoeg heeft om de overname te kunnen tegenhouden. Ze wil eerst spreken met de directie van Tiscali en garanties krijgen voor het personeel, voor ze haar belang alsnog afstoot.

Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de opstelling van Brink in de Tiscali-zaak opmerkelijk. 'Ik denk dat de transactie absoluut onder druk staat', reageert hij. De Vries wijst op de lage beurskoersen van zowel Tiscali als World Online sinds het bekend worden van de overname. De VEB heeft het bod van Tiscali altijd al mager genoemd.

Brink veegde in Buitenhof de vloer aan met de huidige directie van World Online, en niet alleen vanwege de uitverkoop aan de Italianen. 'Het is weerzinwekkend wat de directie heeft gedaan. Ze hadden gezegd: we gaan het bedrijf niet verkopen en we gaan er geen personeel uitgooien.' Dat is later wel gebeurd.

'De mensen zijn behandeld zoals ik behandeld ben geweest', fulmineerde ze verder. De werknemers die ontslag aangezegd hebben gekregen, moeten volgens haar in aparte kamers zitten zonder contact met de anderen. 'Een soort leprakolonie.'

Brink is geen adviseur meer van World Online.

Ja, dat is dan makkelijk praten. Misschien lullig voor het personeel, maar de directie van World Online moet haar scherven opruimen.