Online racisme herkenning voor ouders

Wat te doen als uw tienerzoon opeens zijn schoolboeken beklad met 311, 88 of 4/20. Zijn het onschuldige nummers of schuilt er misschien meer in het feit dat uw kroost sinds kort met geschoren hoofd en zwarte legerkistjes loopt? Amerikaanse ouders die vermoeden dat hun kind rechts-extremistische sympathieën koestert, kunnen nu een online-databank van racistische symbolen bekijken.

Op de site van de Amerikaanse anti-racistische Anti-Defamation League (ADL) staat bijvoorbeeld te lezen dat nummersymbolen erg populair zijn in racistische kringen. 311 staat voor Ku Klux Klan, drie keer de elfde letter van het alfabet, de h is de achste letter: 88 betekent Heil Hiltler, en 4/20 geeft de geboortedag van Hitler op 20 april aan.

Op de site www.adl.org staan symbolen, tatoeages en acronymen die kunnen duiden op racistische sympathieën. Ook kunnen bezorgde ouders informatie over een aantal Amerikaanse extreem-rechtse groeperingen opzoeken.

Een woordvoerder van de ADL zei donderdag tegen het internetmagazine Wired dat het ouders en leraren wil helpen onderscheid te maken tussen onschuldige culturele symbolen en racistische uitingen.