Gezocht: inwoners m/v

JU had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Waar veel landen graag zien dat de bevolkingsgroei een beetje afneemt, vooral qua buitenlanders die in het land komen wonen, kwam Luxemburg vandaag toch wel met een heel raar bericht.

Het land, of beter gezegd het groothertogdom, wil met spoed 250.000 nieuwe inwoners hebben. Dit is volgens de premier Juncker nodig om ervoor te zorgen 'dat het aantal arbeidskrachten dat nodig is ook aanwezig zal zijn'. Het land kent op dit moment een jaarlijkse bevolkingsgroei van 2% en daarbij een zeer lage werkloosheid.

Op dit moment wonen er 436.000 mensen in Luxemburg en over 15 jaar zouden dat er 700.000 moeten zijn om het land leefbaar te houden. Van de huidige bevolking is 35 procent van vreemde origine. Daarbij gaat het vooral om burgers uit andere Europese lidstaten die voor EU-instellingen werken.

Dit grote aandeel van de buitenlanders in de bevolking leidt ook in het welvarende Luxemburg tot politieke spanningen. De extreem-rechtse partij RAD behaalde bij de verkiezingen vorig jaar ineens vier procent van de stemmen.

Juncker: "In elke samenleving is er een x-percentage idioten. Ik prefereer die vier procent boven het percentage dat is behaald in Antwerpen." Daar behaalde het extreem-rechtse Vlaams Blok anderhalve week geleden bij de raadsverkiezingen 33 procent van de stemmen.

Volgens mij is hiermee het asielzoekersprobleem van landen als Duitsland of Nederland snel opgelost... niet dan?