25% Nederlanders maar één partner

Ruim een kwart van de Nederlanders (27 procent) heeft tijdens zijn hele leven slechts één sekspartner. Gemiddeld doet de Nederlander ,het' met 7,3 partners, eentje minder dan het wereldwijde gemiddelde van 8,2.

De Fransen zijn koploper met 16,7 verschillende partners, zo blijkt uit een onderzoek naar het seksleven in 27 landen, dat condoomproducent Durex dinsdag heeft gepresenteerd. Op de tweede plaats komen de Amerikanen (11,8). Hekkensluiter is India met een gemiddelde van 1,8. De Spanjaarden blijken niet de macho's waar zij wel voor worden aangezien. Zij blijven met 5,5 partners ver onder het gemiddelde.

Opvallend is dat in Nederland de moeder een hoofdrol speelt bij het geven van seksuele voorlichting. Voor 32 procent van de ondervraagde Nederlanders tussen de 16 en 55 jaar is zij de belangrijkste bron. Zij doet het veel beter dan de Amerikaanse moeder, die met 22 procent op de tweede plaats komt en steekt met kop en schouders uit boven het internationale gemiddelde van 12 procent.

De vaders laten het op dit gebied afweten. In Nederland noemt slecht 5 procent hem als bron van voorlichting. Maar de Nederlandse vader steekt nog altijd goed af bij vaders elders. Het internationale gemiddelde ligt op 3 procent. Ruim een kwart van de Nederlanders komt op school alles over seks te weten. En 15 procent is via vrienden wijzer geworden.

Nederlanders vrijen 90 maal per jaar, iets minder dan het gemiddelde dat op 96 keer ligt. Amerikanen doen het naar eigen zeggen het vaakst: 132 maal. De Japanners met 37 maal het minst.

Op seksueel gebied is de Nederlander er vroeg bij. Nederlandse jongeren zijn gemiddeld 17,4 jaar wanneer zij voor het eerst met iemand naar bed gaan, ruim een half jaar jonger dan het internationale gemiddelde van 18,1. Maar Amerikanen beginnen er het vroegste aan (16,4 jaar). Chinezen wachten tot zij bijna 22 zijn.

Ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders zegt het seksuele gedrag te hebben veranderd vanwege hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Negen op de tien Nederlanders gebruikt een voorbehoedmiddel. Ruim een kwart van de seksueel actieve volwassenen kiest voor het condoom.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat Durex onderzoek doet naar het seksleven. Er werden dit jaar mensen ondervraagd in 27 landen, twaalf meer dan de voorgaande keren.