De vinder, de broer en de Oscars

De diefstal en de teruggave van de Oscar-beeldjes in maart dit jaar heeft een staartje gekregen. De politie in Los Angeles blijkt de broer van de vinder te verdenken van de diefstal. De 54-jarige John Harris werd maandag officieel beschuldigd van het ontvreemden van de 55 beeldjes.

Zijn broer, Willie Fulgear, haalde vorig jaar de wereldpers nadat hij de beeldjes vond en ze teruggaf. Als dank kreeg hij 50.000 dollar en mocht hij de Oscar-uitreiking bijwonen. Gastheer en komediant Billy Crystal maakte voor een miljoenenpubliek grappen over hem. Fulgear is nergens van beschuldigd, "maar het onderzoek loopt nog en we sluiten niemand uit", aldus de politie.

Volgens justitie moet Harris, als hij veroordeeld wordt, rekening houden met een celstraf van zes jaar. Hij werd vrijdag aangehouden en is inmiddels zonder borgsom vrijgelaten.

Twee maanden na de Oscaruitreiking deed Fulgear zelf overigens ook aangifte van diefstal. Volgens hem had iemand zijn kluis uit zijn huis gestolen, met daarin 40.000 dollar van de beloning.
Naast Harris werden eerder nog twee mannen gearresteerd in verband met de diefstal van de beeldjes. Een van hen is inmiddels veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf. De ander zegt onschuldig te zijn en wacht zijn rechtszaak af.

Wat een toestand