Extreme prijzen voor vliegtickets

Does had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vliegtuigpassagiers betalen extreem hoge tarieven voor hun vliegtickets. De explosieve stijging van de vliegtarieven zijn een gevolg van de hoge brandstofprijzen. Gemiddeld betaalden passagiers in Europa ongeveer 20,1 procent meer voor hun ticket.

In de goedkoopste toeristenklasse stegen de prijzen het meest. Vooral de transatlantische routes met bijvoorbeeld bestemmingen in de VS werden in het tweede kwartaal van dit jaar fors duurder. Passagiers moesten een stijging van 31 procent betalen, schrijft De Telegraaf. De tarieven voor eerste- en bussiness-klasse stegen naar verhouding veel minder. Deze toch al niet goedkope tickets werden 2 en 6 procent duurder. Deze relatief geringe stijging wordt vooral veroorzaakt door de wereldwijde concurrentie om de zakenreiziger.

Niet alleen de hogere brandstofprijzen veroorzaakten de tariefstijgingen. Ook de seizoensschommelingen en de grote vraag naar toeristentickets hadden invloed op de ticketprijs blijkt uit periodiek onderzoek van American Express.

Ruwe olie is in tien jaar tijd niet zo duur geweest als nu. Luchtvaartmaatschappijen hebben als gevolg daarvan brandstoftoeslagen of verhogingen van vliegtickets geïntroduceerd. American Express waarschuwt dat het volledige effect nu nog niet merkbaar is. Maar verwacht wordt dat de tarieven op bepaalde routes nog verder zullen toenemen. American Express spreekt zelfs van een stijging van 10 procent.