Ozongat boven bewoond gebied ontdekt

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is groter dan ooit, hebben Nieuw-Zeelandse wetenschappers gezegd. Het bevindt zich niet meer alleen boven Antarctica en de omliggende wateren, maar ook boven bewoonde gebieden in Zuid-Amerika, aldus de wetenschappers, die donderdag in Wellington hun onderzoeksresultaten wereldkundig maakten.

Bestudering van gegevens van de Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA heeft uitgewezen dat het gat in de ozonlaag op dit moment een oppervlakte heeft van 29,3 miljoen vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is meer dan drie keer zo groot als de Verenigde Staten. Gedurende twee dagen, op 9 en 10 september jongstleden, constateerden de onderzoekers dat het gat zich uitstrekte tot boven Punta Arenas, in de zuidpunt van Chili. De inwoners van die stad zijn daardoor blootgesteld aan grote hoeveelheden ultraviolette straling, wat huidkanker kan veroorzaken. Bovendien vernietigt de straling de kleine organismen die onderaan de voedselketen staan.

Dean Peterson van de onderzoeksgroep Antarctica Nieuw Zeeland zei niet te verwachten dat het gat in de ozonlaag zo groot zal worden dat het zich tot boven Zuid-Afrika, Argentinie, Australie en Nieuw Zeeland zal uitstrekken. Toch bestaat het gevaar dat ook daar van tijd tot tijd meer uv-straling de aarde zal bereiken. Het gat in de ozonlaag is namelijk niet constant. Soms breken er stukken af, waarna zones met een laag ozongehalte - filamenten geheten - zich tot boven de bewoonde wereld kunnen uitstrekken, aldus Peterson.