Borst wil tóch verbod op tabaksreclame

Minister Borst van Volksgezondheid wil op korte termijn tabaksreclame in Nederland verbieden. Zij heeft dit besloten omdat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag een Europees verbod nietig verklaarde.
De rechters honoreerden daarmee het beroep dat de Duitse bondsregering en enkele tabaksproducenten tegen de Europese richtlijn hadden aangespannen. De uitspraak komt niet als een verrassing.

In juni al adviseerde de auditeur-generaal bij het Hof intrekking van het verbod, omdat de Europese Unie niet de bevoegdheid heeft een dergelijk verbod in te voeren of toe te passen.

Minister Borst betreurt de uitspaak. Nederland speelde een cruciale rol bij de totstandkoming van het verbod, dat de Europese Commissie in 1998 introduceerde. Het ging om een algeheel verbod op tabaksreclame en sponsoring in 2006.

Afgelopen zomer had Borst al laten weten dat zij met een 'soortgelijke beperking van tabaksreclame' in Nederland zou komen als het Europese Hof het Europese verbod zou afkeuren. Zij wijst erop dat diverse Europese landen, waaronder Frankrijk en België, al een reclameverbod hebben.

De tabakssector in Nederland wil nu met Borst praten over aanscherping van de richtlijnen voor tabaksreclame. "De uitspraak van het Hof is wel verheugend voor ons, maar wij kiezen heel duidelijk voor een positieve benadering van de problemen met roken", aluds het Bureau Voorlichting Tabak. De sector doet al aan zelfregulering, maar het kan wellicht nog beter.

Ronduit blij met de uitspraak van het Hof is het circuit Zandvoort, waarmee tabaksproducenten al sinds de oprichting in 1948 verbonden zijn. Maar circuit-directeur Ernst is bang dat Borst 'er nog wel in slaagt iets te verzinnen.'

De Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) is teleurgesteld. "De gezondheid verliest het van de commercie", aldus directeur T. Prins. Zij wijst erop dat reclame grote invloed heeft op de belissing van jonge mensen om aan de sigaret te gaan.

Het Europese Hof voerde voor de uitspraak aan dat het verbod was gebaseerd op een harmonisatie van het vrije verkeer tussen de vijftien EU-lidstaten. In enkele daarvan geldt een reclameverbod.
Maar het Hof vindt dat een algemeen reclameverbod 'in geen enkel opzicht het handelsverkeer in betrokken producten' vergemakkelijkt. Er is geen mogelijkheid op basis van het huidige Eu-verdrag een harmonisatie van gezondheidsmaatregelen tussen lidstaten overeen te komen, aldus de Europese rechters.