Hoogvlieters mogen nieuwe cellen ontwerpen

Bewoners van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet mogen helpen bij de inrichting van de in aanbouw zijnde stadsgevangenis in hun woonplaats. De directie van de inrichting heeft een wedstrijd uitgeschreven waarbij het interieur van een cel moet worden ontworpen.
Directeur B. Bijker van de gevangenis wil op die manier omwonenden meer betrekken bij het project. Bijker wil dat de Hoogvlietenaren gaan nadenken over hoe het is om opgesloten te zitten en hoe een cel er uit moet zien.

De plaats van toilet, fontein en de oppervlakte (ongeveer negen vierkante meter) staan vast. De rest, zoals waar de tv, een bureau, een stoel en verlichting moeten komen, mogen de deelnemers aan de ontwerpwedstrijd bepalen.
De beste inzendingen komen in een boek. De winnaars krijgen vijfhonderd gulden en zullen hun ontwerp geheel of gedeeltelijk uitgevoerd zien. Bijker is niet bang dat bewoners de wedstrijd niet serieus nemen door in hun ontwerp een al te grote afkeer van criminaliteit door te laten klinken.

"Wij zijn natuurlijk geïnteresseerd in alle meningen. Ik denk dat veel omwonenden zich uitgedaagd voelen serieus aan de wedstrijd mee te doen."

De bouw van de stadsgevangenis heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Veel bewoners van Hoogvliet moesten in eerste aanleg niets hebben van een inrichting in hun achtertuin. Inmiddels zijn de protesten geluwd. Volgens Bijker is dat mede te danken aan het overleg dat regelmatig plaatsvindt met de bewoners.
De stadsgevangenis die 13 november wordt geopend, is voornamelijk bedoeld voor uit de regio Rijnmond afkomstige drugsverslaafden die in de fout zijn gegaan en voor kleine criminelen.

Valt me op dat er nog nèt geen plek is vrijgemaakt voor een laptop, maar buiten dat is 't luilekkerland.