USA wil Belgische encryptie-software

De Amerikaanse overheid heeft gekozen voor de encryptie-techniek van Belgische software voor de beveiliging van haar gevoelige databestanden.

De zogeheten 'Rijndael'-encryptietechniek is uit de bus gerold als winnaar van een drie jaar durende wereldwijde competitie onder beveiligingssystemen die het achterhaalde Amerikaanse protectiesysteem moet vervangen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken betekent de introductie van het beveiligingssysteem 'een belangrijke stap op weg naar een veilige digitale economie'. Het zorgt ervoor dat e-commerce en het internetgebruik door de overheid via goed beschermde banen kan verlopen.

De nieuwe geavanceerde encryptie-standaard is in de eerste plaats ontworpen voor de bescherming van informatie op de netwerken van de Amerikaanse overheid, maar algemeen wordt verwacht dat het systeem wordt overgenomen door wereldwijde businessnetwerken.

Chipgigant Intel, de leverancier van microprocessors voor 80 procent van de wereldwijd in gebruik zijnde PC's, verwacht dat het Belgische beveiligingssysteem dé standaard zal worden voor systemen in zowel de zakelijke als de overheids- en academische sector.

De nieuwe encryptie-standaard is het werk van de Belgische 'beveiligingsdeskundigen' Joan Daemen van Proton World International en Vincent Rijmen van de Katholieke Universiteit Leuven.

De formule werd gekozen, omdat het de beste combinatie biedt in veiligheid, prestaties, efficiëncy, gebruiksgemak en flexibiliteit, aldus het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology dat de competitie had uitgeschreven.

Die Belgen zijn zo gek nog niet