KNM niet op tijd klaar met 2-euro munten

JCdeLeeuwarden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) heeft een flinke achterstand opgelopen bij het slaan van de nieuwe 2-euromunten.
Door fikse problemen bij het aanbrengen van het Nederlandse randschrift 'god zij met ons' dat uitsluitend op de 2-euromunt wordt aangebracht is noodgedwongen de hulp van Engelse munthuizen ingeroepen om de vele tientallen miljoenen munten alsnog op tijd klaar te krijgen.

Naast de nieuwe zogenaamde bi-color-techniek, waarbij de ring en de kern van de munt uit twee verschillende kleuren bestaat, blijkt vooral het aanbrengen van het randschrift op de 2-euroring een moeilijke zaak.
De KNM kreeg deze techniek via allerlei technische aanpassingen pas veel te laat onder de knie, zo blijkt uit antwoorden van minister Zalm (Financiën) op vragen over de Miljoenennota 2001.

Omdat met het ministerie van Financiën echter harde afspraken zijn gemaakt over het productietempo van de nieuwe euromunten heeft KNM noodgedwongen een beroep op het buitenland moeten doen om de opgelopen achterstand tijdig in te lopen.

De 2-euromunten met de beeltenis van koningin Beatrix zullen daardoor voor een groot deel in Engeland worden geslagen. Daar hebben de munthuizen capaciteit genoeg over omdat Groot-Brittannië vanaf 2002 gewoon met hun Britse pond blijven betalen.

Voor eind 2001 moeten maar liefst 160 miljoen 'Nederlandse' munten van 2 euro worden vervaardigd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën gaat dit met hulp van de Britse 'inhaalslag' alsnog lukken.

Het totale aantal euromunten dat op 1 januari 2002 in roulatie komt, bedraagt maar liefst 2,8 miljard stuks, waarvan de helft eind dit jaar gereed moet zijn. Ook komen per die datum maar liefst 400 miljoen nieuwe 'Nederlandse' eurobankbiljetten in een keer in omloop.