Homo's moeten geëlimineerd worden

Homo's en lesbo's moeten uit Namibië worden geëlimineerd, heeft de Namibische minister van binnenlandse zaken Jerry Ekandjo zondagavond verklaard in een toespraak die door de staatstelevisie werd uitgezonden.

"Degenen die denken dat ze hier hun homoseksuele en lesbische praktijken kunnen beoefenen vergissen zich", zei de bewindsman, die homoseksualiteit een misdaad noemde van dezelfde orde als moord en verkrachting. "Ze moeten worden geëlimineerd uit het aangezicht van Namibië", hield de bewindsman zijn gehoor van rekruten van een paramilitaire politie-eenheid voor. Ekandjo stelde bovendien dat homo's niet onder de nationale grondwet vallen.

In 1999 kende het hooggerechtshof in Namibië homoparen dezelfde rechten toe als heteroparen. Bovendien is het recht op vrijheid van seksuele voorkeur wettelijk vastgelegd.

Vorige maand moest Ekandjo van president Sam Nujoma zijn verontschuldigingen aanbieden aan de rechters in zijn land. Hij had gedreigd de werkvergunning in te trekken van een in het buitenland geboren lid van het hooggerechtshof, nadat het hof een uitspraak had gedaan die negatief was voor Ekandjo's ministerie.