16-jarige schuldig dood Ankie Blommaert

De 16-jarige H. van der V. uit Lelystad is volgens de rechtbank in Zwolle schuldig aan doodslag op zijn evenoude stadsgenote Ankie Blommaert. De rechters legden hem donderdag echter nog geen straf op. Ze vinden dat hij eerst nog psychisch moet worden onderzocht. Het Pieter Baan Centrum (PBC) moet dat onderzoek uitvoeren. Pas hierna bepaalt de rechtbank een strafmaat.

Het lijk van het meisje werd eind april gevonden in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Ze was toen al een maand spoorloos. Het slachtoffer is met geweld om het leven gebracht, maar het is niet duidelijk of ze seksueel is misbruikt. Deskundigen sluiten dit niet uit.
Kort na de vondst van Ankie Blommaert hield de politie Van der V. aan. Ze had de avond van haar verdwijning bij hem achterop de bromscooter gezeten. Van der V. heeft altijd ontkend. Hij kende Ankie Blommaert goed. Vanaf haar verdwijning hield hij vol dat hij haar in de buurt van haar woning had afgezet.

Teg! en Van der V. was zes jaar celstraf geist. Het bewijs voor doodslag bestaat volgens de officier van justitie uit allemaal kleine puzzelstukjes die samen overtuigend bewijs vormen. Het gaat om onder meer ,,leugenachtige en inconsequente verklaringen'', een vermeende eerdere wurgpoging, vreemde dreigbriefjes die bij hem thuis in de prullenbak zijn gevonden en een voetafdruk bij het lichaam van Blommaert. Die afdruk komt sterk overeen met de schoenzool van de verdachte. De rechtbank vindt het bewijsmateriaal overtuigend, vooral wegens de geschreven dreigbriefjes.
De advocaat van de verdachte, A. Bos, vindt de bewijzen veel te mager. Volgens de raadsman heeft het Openbaar Ministerie de verkeerde persoon aangehouden. De raadsman wees onder meer op een pluk haar die bij het lichaam van Blommaert is gevonden en die zeker niet van zijn clint of het slachtoffer is.