Protest tegen hoge brandstofprijzen

Actiecomité Actie is Reactie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit protest tegen de alsmaar stijgende brandstofprijzen is inmiddels een spontane actie op het internet ontstaan van verontruste burgers waarin via e-mails wordt opgeroepen tot een zogenaamde protestactie.

Het motto van de actie is: ‘Actie = Reactie’. De organisatoren roepen de Nederlandse burger op tot een landelijke protestactie en vragen hen om op vrijdag 5 oktober tijdens de ochtendspits tussen 8.15 uur en 8.30 uur de motor stil te zetten. Als een olievlek verspreiden dergelijke oproepen zich over het land. ‘Wij zijn van mening dat de overheid te weinig doet om de burgers te ontlasten van de hoge brandstofprijzen. Natuurlijk weten wij dat de hoge olieprijs voor een belangrijk deel debet is aan de huidige prijzen, maar in het verleden zijn de accijnzen op brandstof meermalen verhoogd om een financieringstekort in Nederland te voorkomen. Op dit moment hoeft het kabinet zich daar geen zorgen meer over te maken. Maar de burger daarentegen betaalt ten opzichte van januari 1999 ongeveer 25% meer aan brandstof! Wij begrijpen dit niet meer, en vandaar deze actie’, aldus een van de organisatoren achter de landelijke protestactie, die verder anoniem wenst te blijven.

Particulier
De transportsector heeft op dit moment al meer successen geboekt. Het kabinet is in onderhandeling met Transport en Logistiek Nederland om een inventarisatie te maken van de mogelijkheden rond een compensatieregeling. Het actie comité ‘Actie = Reactie’ probeert zich in te spannen voor de particulier. ‘ Wij willen graag dat de overheid ook de burgers serieus neemt. Maar ja, wat kun je als burger nu doen? In je eentje niets, maar wij hebben wel een idee. Het gaat om een zogenaamde ‘wilde actie’. Er is niets rationeels aan ons plan. We hebben het wel een beetje professioneel aangepakt met website enzo - http://www.actieisreactie.cjb.net [red.] – We hopen dat wij met dit initiatief een beter klimaat kunnen scheppen om de onderhandelingen die de ANWB nu voert met de regering over afschaffing van de wegenbelasting ter compensatie van de hoge brandstofprijzen, positief te beďnvloeden. Ik bedoel je tank volgooien is nu toch al bijna decadent? Wie kan het nu nog allemaal betalen?’