16-jarige mag naar Amsterdamse hoeren

Folko / Super Snackman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zestienjarigen die elders in het land niet naar de hoeren mogen, kunnen dat in Amsterdam wel blijven doen.

Woensdagavond besloot de gemeenteraad geen leeftijdsgrens te stellen. Een aantal andere gemeenten heeft die bepaling uit de modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wel overgenomen.
Wettelijk is het hebben van seks voor zestienjarigen toegestaan. Amsterdamse prostituees moeten wel achttien zijn.

De Amsterdamse raad besloot verder dat de burgemeester eigenaren van sekswinkels kan verbieden artikelen te etaleren die het woon- of leefklimaat in gevaar brengen.
Die bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening biedt de burgemeester de mogelijkheid om op te treden waar het Openbaar Ministerie dat niet kan. Als voorbeeld noemde burgemeester Patijn het etaleren van afbeeldingen van seks met dieren. Het Prostitutie Informatie Centrum van oud-prostituee M. Majoor had daar aandacht voor gevraagd.

Burgemeester en wethouders krijgen ook de bevoegdheid om nadere regels op te leggen aan bijvoorbeeld raamprostituees. Zo kunnen klachten van omwonenden leiden tot een verbod op het geven van erotisch getinte voorstellingen of het hinderlijk tikken op ruiten.

Aanleiding voor de besluiten is de afschaffing van het bordeelverbod en de invoering van een gemeentelijk vergunningenstelsel voor prostitutiebedrijven. Vooruitlopend op die wetswijziging voerde de hoofdstad al jaren geleden een soort gedoogbeschikkingen in.
Dat beleid blijft grotendeels gehandhaafd. Wel moeten beheerders en exploitanten voortaan een geschiktheidsverklaring kunnen overleggen en moeten seksclubs een bedrijfsplan opstellen.