Gehackte Bierpomp

NoE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Haagse bar is tijdens het spitsuur zonder bier komen te zitten, doordat hackers het computersysteem plat wisten te leggen.

"Café brasserie De Eeuwige Jachtvelden" aan het Haagse Plein beschikt over een grote hoeveelheid elektronica. Zo ziet de brouwerij op afstand wanneer er nieuw bier geleverd moet worden, maken klanten via internet reserveringen en geven de obers de bestellingen via een handcomputertje door aan de keuken.

Eigenaar Hans de Bruijn kreeg het idee dat er iets mis was toen hij drie dagen lang geen enkele reservering via de website binnenkreeg, terwijl normaal ruim 100 mensen op die manier een tafel regelen.

Vrijdagavond, tijdens het drukke borreluur, sloeg echter de vlam in de pan. De Bruijn: "Op een gegeven moment was het witbier op. Dat kan eigenlijk niet, want de brouwer houdt via internet zelf in de gaten of er nog genoeg gerstenat in de vaten zit."

Uit contact met de internetprovider bleek dat hackers ingebroken hadden in het computersysteem van de zaak. "Hierdoor kon 3 dagen lang niet meer via internet gereserveerd worden, maar werd bovendien het voorraadbeheer door elkaar gegooid. Ook het systeem waarmee de bestellingen aan de keuken doorgeven worden functioneerde niet meer zoals het hoorde", aldus De Bruijn.

De Bruijn kan en wil geen precieze uitspraken doen over de geleden schade, maar meldt wel dat het om vele duizenden pieken gaat. Hij overweegt zijn internetprovider aansprakelijk te stellen voor de schade.