Zendamateurs hacken vliegfrequenties

De Britse burgerluchtvaartdienst (CAA) heeft gezegd dat het steeds vaker voorkomt dat zendamateurs zich voordoen als verkeersleider en valse informatie doorgeven aan gezagvoerders. Dit jaar hebben radiohackers al twintig keer ingebroken in de communicatie tussen de verkeerstoren en de cockpit. In alle gevallen had de vliegtuigbemanning op tijd door dat de verstrekte informatie onjuist was, aldus de CAA.

In 1998 werden er slechts drie inbraken gemeld op de radiofrequentie die door de luchtverkeersleiding wordt gebruikt, meldde de CAA. In 1999 ging het om achttien gevallen. Volgens de bond van luchtverkeersleiders kan het inbreken in het radioverkeer ernstige ongevallen tot gevolg hebben, maar volgens de CAA is de kans daarop niet groot omdat de piloten het snel in de gaten hebben als ze niet met de echte verkeerstoren van doen hebben.

De radiohackers hebben een speciale zender nodig om in te breken in de communicatie tussen cockpit en toren. Hoewel er voor de aanschaf van zo'n zender een vergunning nodig is, zijn ze per post zo te bestellen voor iets meer dan 1.000 gulden.