Britse regering geeft groen licht voor klonen

De Britse regering heeft woensdag groen licht gegeven voor het klonen van cellen uit menselijke embryo's. Nu moet het parlement nog goedkeuring geven aan het voorstel. De leden zullen in het najaar stemmen zonder fractiedwang.

Wetenschappers willen uit de gekloonde cellen organen voor transplantatieweefsel telen, waarmee Alzheimer- en Parkinsonpatiënten kunnen worden geholpen. De regerende Labourpartij zowel als de Liberaaldemocraten zijn voor, om Groot-Brittannië een leidende positie te kunnen laten verwerven in de gen- en biotechnologie.

De wetenschappers willen 'basis'cellen uit embryo's halen, die een paar dagen oud zijn. Die cellen kunnen zich tot bijna elk type weefsel in het lichaam ontwikkelen, inbegrepen zenuwen, spieren, bloed en been. Een probleem blijft dat de nieuwe cellen om beschadigde of zieke organen te herstellen zullen worden afgestoten door het immuunsysteem van de ontvanger.

Als de basiscellen echter direct van de patiënt zelf zouden kunnen worden betrokken, zouden bij transplantatie van organen of weefsel echter geen afstotingsverschijnselen optreden.