Kinderen wachten te lang op rechtzaak

Twee kinderen uit Gouda die vorig jaar de vriend van hun moeder hebben omgebracht, moeten veel te lang op hun berechting wachten vinden de twee hoogleraren jeugdrecht P. Vlaardingerbroek en J. Doek.
Het is al tien maanden geleden dat de jongen Dominique (12) en het meisje Cheryl (15) hun moeder te hulp schoten toen die door haar vriend werd afgetuigd. De kinderen brachten de man met een mes om het leven. Zij zaten voor korte tijd vast en zijn nu weer thuis.

Omdat het delict zo ernstig is, achten de hoogleraren een snelle berechting van het grootste belang. Er is volgens de beide hoogleraren, die in Rotterdam en Den Haag als kinderrechter werken, geen enkele reden om langer te wachten. De kinderen hebben bekend en ze zijn psychologisch onderzocht. Zij hebben verklaard uit angst voor hun eigen leven en dat van hun moeder te hebben gehandeld. De man had de moeder al vaker mishandeld en had al twee keer wegens gewelddelicten gezeten.

Volgens Vlaardingerbroek maakt de rechtszitting en een eventuele straf deel uit van de verwerking van de traumatische gebeurtenis. "Nu hangt de kinderen al maanden een zwaard van Damocles boven het hoofd", aldus de kinderrechter.

De vertraging verkleint overigens de kans op celstraf. De praktijk wijst uit dat kinderrechters rekening houden met de verstreken tijd tussen delict en rechtszaak. Het OM zegt dat de lange wachttijd het gevolg is van de zorgvuldigheid die de zaaksofficier in deze affaire betracht.

Celstraf ?!? Die kids verdienen een lintje !