Nieuw middel tegen migraine

In Duitsland wordt deze week een nieuwe vorm van aspirine gelanceerd die zeer effectief zou zijn tegen migraine. Volgens de Duitse deskundigen kan een migraine-aanval in de kiem worden gesmoord als het middel bij de eerste symptomen (bijvoorbeeld lichtflitsen) wordt ingenomen.

Volgens Brusselse geneesmiddelendeskundige W. van Laethem van het concern Bayer zijn bij het toedienen van medicijnen tegen migraine twee aspecten van groot belang: een goede dosering en een snelle opname in het bloed.
"Uit de praktijk blijkt dat mensen bij een ernstige hoofdpijnaanval de neiging hebben een te lage dosering te nemen. Het nieuwe middel bestaat uit twee bruistabletten die in één verpakking zitten. De patiënt zal dan in ieder geval voldoende binnenkrijgen," aldus Van Laethem.
De migraine-aspirine heeft de vorm van bruistabletten zodat de opname vanuit de maag in het bloed snel verloopt.

Volgens de voorzitter van de stichting Voorlichtingsbureau Hoofdpijn N.P. van Duijn is bekend dat een hoge dosering aspirine (1000 mg) in een vroegtijdig stadium van een migraine-aanval effectief kan zijn.
"De standaard in de huisartsenpraktijk is dan ook om dat als eerste behandeling te adviseren aan migraine-patiënten."
Bayer verwacht dat het nog enkele jaren kan duren voordat het middel ook beschikbaar is in Nederland en België. "De registratie-autoriteiten zijn hier aanzienlijk strenger dan in Duitsland," aldus Van Laethem.

Overigens is in Nederland reeds een middel beschikbaar met een vrijwel zelfde dosering. Het middel dat onder de merknaam migrafin op doktersrecept verkrijgbaar is, bevat 900 mg van dezelfde pijnstillende stof als aspirine, maar bevat tevens een anti-braakmiddel.
Door nog onbekende oorzaak functioneert de maag tijdens een migraine-aanval niet goed, waardoor de pijnstillers niet goed worden opgenomen in het bloed. Het anti-braakmiddel stimuleert de maagfunctie waardoor de pijnstillers wel hun werk kunnen doen.

Volgens productmanager E.Dammers van Synthélabo Pharm, dat migrafin op de markt brengt, is dit middel alleen op doktersrecept verkrijgbaar omdat de Nederlandse autoriteiten geen hogere dosering dan 500 mg per pijnstillende tablet toestaan.

Wellicht goed nieuws voor de vele migraine-patiënten onder ons ?