NameSpace voor de rechter

Honderdzestig Nederlandse bedrijven hebben gisteren in kort geding bijna 300 domeinnamen opgeist van het Amstelveense bedrijf NameSpace.
Met het registreren van namen als proteq.nl, de-notaristelefoon.nl en johndemol.nl maakt het bedrijf volgens advocaat Joris van Manen inbreuk op het merkenrecht van deze bedrijven.
Name Space registreerde in enkele maanden tijd zo'n 45.000 (!!) internetadressen, waaronder een groot aantal merknamen.

Deze week bleek overigens dat Name Space de registratiekosten die het voor deze namen aan de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland verschuldigd is, nog niet voldaan heeft. De stichting heeft bij het bedrijf aangedrongen de 1,1 miljoen zo snel mogelijk te betalen. Name Space zegt dat er geld van financiers onderweg is.

Volgens Van Manen is het duidelijk dat het bedrijf maar n doel heeft: op oneerlijke wijze geld verdienen. Volgens de advocaat kaapt Name Space namen in de hoop deze voor veel geld door te kunnen verkopen. Voor bedragen vanaf 13.000 kunnen bedrijven hun naam terugkopen.

Name Space meent dat er geen sprake is van kapen: de namen bestonden immers nog niet. Volgens advocaat Bannenberg zijn er geen regels op dit gebied en doet Name Space dus niks verkeerd
Bovendien heeft het de 297 domeinnamen in 'quarantaine' gedaan: in afwachting van een bodemprocedure zijn ze niet actief en zullen ze niet verkocht worden. Van Manen ziet een bodemprocedure niet zitten; het is volgens hem zonder meer duidelijk dat Name Space in ieder geval geen recht op de namen heeft.

Twee maanden geleden stond Name Space ook al voor het hekje. Toen was het Unilever dat 22 domeinnamen opeiste. Hoewel de multinational de zaak won, heeft Name Space de namen nog steeds niet overgedragen. Door een toegewezen dwangsom moet het bedrijf inmiddels al ruim 100.000 aan Unilever betalen. Ook dit weigert het bedrijf echter.

Van Manen eiste gisteren voor de Amsterdamse rechtbank niet alleen de namen voor zijn 160 clinten op, maar vroeg rechtbankpresident mr. Orobio de Castro ook Name Space te veroordelen tot het betalen van een voorlopige schadevergoeding van 300.000. Het uiteindelijke bedrag moet in een bodemprocedure bepaald worden, maar zal volgens de advocaat "vele malen hoger" zijn.

Name Space heeft een Amerikaanse investeerder die tegen 15% rente geld uitleent. Directeur Graafland zegt over enkele miljoenen guldens te beschikken om de namen te registreren en om content (redactionele inhoud) te ontwikkelen. Ook is er een flink bedrag gereserveerd voor rechtszaken als deze.
De uitspraak is op 13 juli.

Ik denk toch echt dat NameSpace zeer snel faillissement aan kan gaan vragen