Giza piramides niet het werk van slaven

De piramides van Giza zijn niet door slaven gebouwd maar door Egyptenaren, die dezelfde kledij droegen als de boeren in de omgeving. Het bewijs hiervoor zijn twee begraafplaatsen met mini-piramides, die exacte replica's zijn van de Giza-piramides. Dit onthult Zahi Hawass, directeur van het Giza-plateau.
De begraafplaatsen, die tien jaar geleden door archeologen zijn blootgelegd, zijn volgens Hawass "gemaakt voor de eeuwigheid evenals de grote piramides. Slaven zouden dat niet doen".

Tussen de skeletten in de mini-piramides waren 12 gebroken armen die met een stuk hout waren 'gezet' en een schedel met sporen van een hersenoperatie. "Deze ontdekkingen bewijzen dat er voor de piramidewerkers goede medische verzorging was", zegt Hawass.

Ook de schatting van het aantal mensen dat direct bij de bouw van de piramides was betrokken, is volgens Hawass schromelijk overtrokken. Op basis van de begraafplaatsen en nederzettingen gaat het niet om 100.000 maar om zo'n 20.000 mensen.

Tot op de dag van vandaag blijkt het onmogelijk om, in het tempo en met de precisie waarmee de Egyptenaren het deden, de piramides na te bouwen.