Amerikaanse zakenman eerste MIR-toerist

Een 59-jarige zakenman uit Los Angeles wordt de eerste toerist die het Russische ruimtestation Mir gaat bezoeken. Het tripje gaat hem bijna vijftig miljoen gulden (!!) kosten. Dat is vrijdag meegedeeld, bij terugkeer van twee Russische kosmonauten uit de Mir.
Uitverkorene is Dennis Tito, een voormalig wetenschapper bij de ruimtevaartorganisatie NASA.

Tito reist volgend jaar af naar de Mir, samen met twee kosmonauten. Het bedrijf dat nu het ruimtestation commercieel exploiteert, MirCorp, heeft Tito gekozen uit verschillende kandidaten. Het geld is voor Tito geen probleem. Zijn fortuin wordt geschat op meer dan 500 miljoen gulden.

MirCorp is grotendeels in handen van RSC Energie, het Russische bedrijf dat de Mir heeft gebouwd. De onderneming heeft grootse plannen met de Mir. Zo zal via het Internet vanuit de Mir de aarde te bekijken zijn. Ook zijn onderhandelingen gaande met de "entertainment-industrie".

Het 140 ton zware ruimtestation draait al sinds 1987 om de aarde, op een hoogte van ongeveer 400 kilometer en met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Het was de bedoeling dat er na zeven jaar een nieuw station zou komen, maar door geldgebrek ging dat niet door.

Ach, wat is nou 50 miljoen ?