Mobiel studeren

Studenten van de Katholieke Universiteit Brabrant (KUB) gaan massacolleges volgen met behulp van sms-berichten op de mobiele telefoon.
Studenten kunnen tijdens de colleges via hun mobiele telefoon hun mening geven over bepaalde onderwerpen. Die mening wordt dan vrijwel onmiddellijk weergegeven, en in de les meegenomen.

Het project gaat met ingang van het nieuwe studiejaar in september van start. Volgens de KUB hebben verreweg de meeste studenten tegenwoordig een mobiele telefoon. Daarmee kunnen ze geruisloos tekstberichten (sms) versturen.
Door hun mening via die tekstberichten te geven, verwacht de KUB een grotere participatie van de studenten tijdens de massale colleges.

Via de sms-berichten kan de docent eventueel ook bekijken wie een bepaalde mening heeft gegeven, en desgewenst ook hoe de verhouding mannen-vrouwen is. Volgens Oudejans staan docenten 'te popelen' om het nieuwe systeem te mogen gebruiken.
In eerste instantie is de faculteit rechten aan de beurt, maar als het systeem goed werkt, volgt de rest.

Het project wordt opgezet in samenwerking met Ericsson, een fabrikant van mobiele telefoons. De kosten van de sms-berichten (die variëren van een dubbeltje tot twee kwartjes per bericht) krijgen de studenten geheel of gedeeltelijk terug.

What's next ?