NRA wil wapens-themacafé in New York

Arne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

New Yorkers zijn verdeeld over een plan van de machtige wapenlobby NRA (National Rifle Association).
De organisatie, met miljoenen dollars in de kas en 3,6 miljoen leden, wil een wapens-themacafé opzetten in hartje New York. Op Times Square zou een reusachtige eet- en drinkgelegenheid moeten verrijzen dat helemaal in het teken staat van wapens. Computerschietspelletjes, een menukaart vol 'vers geschoten' wild en een winkel vol kogelvrije vesten en lollige T-shirts.

Het idee is bedoeld als keiharde tegenaanval op de liberalen die steeds meer steun winnen met hun kritiek op de wapenliefhebbers. De National Rifle Association en haar charismatische voorzitter, oud-filmacteur Charlton Heston, ligt de laatste jaren steeds meer onder vuur.

Een groeiend aantal Amerikanen gelooft, mede gesterkt door de schietdrama's op diverse middelbare scholen, niets van het klassieke NRA-argument dat wapenbezit de veiligheid juist vergroot. De New Yorkse gemeenteraad spreekt over de NRA-plannen als een infectie die zich niet over de stad moet verspreiden. De scheidende Republikeinse New Yorkse burgemeester is sinds zijn aantreden in 1993 juist fanatiek bezig geweest zijn stad veiliger te maken.

De wapenfans vinden het idee echter "enorm Amerikaans". Het gaat niet om wapengeweld, maar om "de oudste Amerikaanse sport, de schietsport", aldus een woordvoerder. Volgens hem is schieten een Amerikaanse sport als golf, tennis of honkbal. Ongeveer veertig miljoen Amerikanen zouden aan 'wapensport' doen. De NRA heeft het café daarom 'NRA Sports Blast' gedoopt en benadrukt dat er geen wapens verkocht zullen worden.

"jong geleerd, oud gedaan" komt in mij op