Ontspannen sfeer Tjechie over duel met oranje

Na de training van zijn ploeg op de velden van het Belgische Knokke kijkt bondscoach Jozef Chovanec van Tsjechië eens rustig om zich heen. De combinatie van een mondaine badplaats en een tropische temperatuur doet zijn aanvankelijke schema smelten.

"Vergeleken met veel Tsjechen hebben we natuurlijk vakantie. En omdat we toch al klaar zijn voor het toernooi moeten de jongens maar eens lekker naar het strand gaan. Laat die middagtraining maar zitten."

Waar het Nederlands elftal zich tussen bodyguards en rollen met prikkeldraad op het Europees kampioenschap voorbereidt, ademt de eerste tegenstander van Oranje rust en vertrouwen uit.
De bondscoach van Tsjechië verhaalt in de aanloop van het duel van komende zondag tegen Oranje in de Arena trots in het Nederlands over die goede en veel te korte korte tijd in Eindhoven bij PSV. Vedetten als Nedved en Koller scharen zich op badslippers tussen de verzamelde pers.

De ruim twee meter lange voetbalreus stuurt zijn honderd kilo zware lichaam met schoenmaat 50 langs de verzamelde journalisten.
"Wat onze kansen zijn?", herhaalt Koller een vraag. "Ik denk dat we een betere ploeg hebben dan vier jaar geleden toen we als tweede eindigden. Dat wil niet zeggen dat we het toernooi winnen. Maar we denken wel de voorronde te overleven."

"Het wordt een leuke wedstrijd. Nederland moet het aan het thuispubliek laten zien. Aan ons om dat te voorkomen."
Ook bij bondscoach Chovanec loopt het niet dun door de broek als hij de eerste tegenstander van zijn ploeg tijdens EURO 2000 voor de geest haalt.
"Natuurlijk is Nederland favoriet. Ze hebben goede spelers en worden gesteund door het thuispubliek. Maar dat geeft ook heel veel druk. In zo'n situatie is het niet leuk tegen ons te spelen. Strand en zee zijn de ploeg vreemd. En omdat we ons ook niet overspannen gedragen, wekken we de indruk een weekje uit te zijn. Dat is een misverstand. Wij bereiden ons voor zoals we denken dat goed is, maar denken minimaal de kwartfinale te halen. En we zitten toch in een groep met Nederland en Frankrijk."

We zullen zien