Grote aanval op websites verwacht

_joepie_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI is mogelijk een gecoördineerde aanval op grote websites op het spoor gekomen. Een virus dat is vermomd als videofragment zou op 2000 PC's bij bedrijven en consumenten op de loer liggen om de aanval in te zetten. Vandaag (vrijdag) zal de FBI over deze nieuwe dreiging overleggen met beveiligingsexperts.

Het kwaadaardige programma is ontdekt door het in 1998 opgerichte beveiligingsbedrijf Network Security Technologies (Netsec) in de staat Virginia. Hackers zouden hebben geprobeerd de systemen van Netsec binnen te dringen. Bij de ontdekking van deze inbraakpoging zouden vervolgens hun plannen voor een grootscheepse aanval op websites zijn ontrafeld. Netsec is daarin geslaagd door een 'chat room' op Internet, waar de hackers hun plannen bespraken, af te tappen.

De hackers bedienen zich van de namen Serbian en Badman. Volgens Netsec hebben ze woensdagavond een controle uitgevoerd op de besmette computers. Ze zouden op korte termijn een grote aanval willen plegen. Tot de systemen waar het virus momenteel is geïnstalleerd, zouden zelfs computers van grote ondernemingen behoren.

Netsec - dat het Amerikaanse ministerie van Justitie tot zijn klantenkring rekent - heeft de FBI donderdag een lijst van de 2000 besmette systemen overhandigd. Volgens topman Jerry Harold van het beveiligingsbedrijf zijn bedrijven en consumenten met een directe, permanente Internet-aansluiting bijzonder kwetsbaar om als steunpunt voor dergelijke aanvallen te dienen. Het betreft onder meer particulieren met een kabel- of ADSL-aansluiting en bedrijven met vaste Internet-verbindingen.

Enkele maanden geleden hebben grote websites als Amazon, CNN en Yahoo urenlang platgelegen door een aanval van computervandalen. Ook toen ging het om een gedistribueerde 'Denial of Service' (DoS) aanval.
Ook FOK! werd onlangs nog het slachtoffer ven een DoS aanval. Het gevolg was een downtijd van 41 uur