Worldonline personeel schadeloos gesteld

Het personeel van internetprovider WorldOnline mag de aandelen van het bedrijf teruggeven voor de oorspronkelijke prijs van 43 euro. World Online neemt ook de schuld over die het personeel is aangegaan om de aandelen te kopen.
Het bedrijf doet dat nadat de beurskoers fors is gekelderd. Het bedrijf stelt wel voorwaarden: wie zijn aandelen teruggeeft, mag niet meedoen aan de eerste optieronde die voor het personeel is ingesteld. Wel aan volgende rondes.
"Het gaat om een arbeidsvoorwaardenregeling, geen schadevergoeding", benadrukt een woordvoerster. "Ook mag het personeel niet meedoen aan de regeling waarbij personen die hun aandelen langer dan 3 jaar vasthouden voor elke twee aandelen een extra bonusaandeel krijgen."
WorldOnline leende voor de beursgang f 48miljoen aan personeelsleden die hoopten op een koersexplosie. Zij kochten aandelen voor 43 euro. momenteel schommelt de koers rond de 14 euro.
Ook een groot aantal beleggers wil aandelen teruggeven. Bij diverse advocaten en de Vereniging van Effectenbezitters hebben zich ongeveer 20.000 gedupeerde beleggers gemeld. Advocaat G. Spong, die enkele duizenden beleggers vertegenwoordigd, vindt het zuur voor de mensen die niet bij WorldOnline werken.
Spong en zijn collega O. Hammerstein willen dat emissieleider ABN Amro de beursgang terugdraait. Dat willen ze afdwingen bij de rechter. Los van hen heeft ook advocaat B. van der Goen gedupeerde beleggers verzameld om een proces te voeren. Hij noemt het "uitermate interessant nieuws" dat WorldOnline een regeling heeft getroffen met het personeel. "Dan voelen ze kennelijk nattigheid. Dat ze het een arbeidsvoorwaarde noemen? Dat zou ik ook zeggen als ik hun was. Er zit nu in elk geval beweging in de zaak, daar gaat het mij om."
Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bereidt zich voor op de strijd. Net zoals Spong en Hammerstein heeft de VEB een stichting opgericht met als doel schadevergoeding te verkrijgen.

Arme arme WorldOnline.