Prins kreeg stuk van gebit in keel

Een afgebroken brugconstructie in het gebit van prins Bernhard is vorige week donderdag mede de oorzaak geweest van de plotselinge verslechtering van zijn gezondheidstoestand. Een deel van de brug was in de slokdarm van de prins geschoten waardoor extra ademhalingsproblemen ontstonden. Een röntgenfoto toonde de oorzaak van de complicatie. Het afgebroken deel, dat klem zat in het bovenste deel van de slokdarm, is meteen daarna verwijderd.

Hoofddirecteur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst liet gisteren weten dat de artsen vermoeden dat de prins op een onrustig moment te veel met zijn kiezen had liggen malen. Volgens het medisch team is het niet uitzonderlijk dat oudere patiënten hun gebit beschadigen als zij aan beademingsapparatuur liggen. De gezondheidstoestand van de 88-jarige prins gaat nog steeds vooruit. Prins Bernhard brengt de dag televisiekijkend en krantenlezend door. Het is nog niet bekend wanneer hij de intensive care mag verlaten.
Twee weken geleden werd hij opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht voor een darmoperatie. Kort daarna ontstond een neurologische complicatie. De prins werd daarom beademd op de intensive care.