Getuigenis ramp op internet blijkt verzonnen

ENSCHEDE - De anonieme getuigenverklaring op internet over de gang van zaken bij S.E. Fireworks is nep. Dat verklaart de schrijver van het bericht, die ondertekent met Pyrotech, op site rampEnschede.pagetostart.nl.

Hij heeft woensdag op die site verklaard dat de brand ontstaan zou zijn door storing of sabotage in een ontstekingsmechanisme.
Ook zou los zwart kruit zijn opgeslagen, wat volgens de vergunning verboden was. Als reden voor zijn valse verklaringen zegt hij dat hij duidelijk wilde maken `dat de oorzaak van de brand bij S.E. Fireworks ligt, niet bij omliggende ondernemingen, zoals kort na de ramp gesuggereerd werd in de media`. Hoe hij aan die informatie komt, is onduidelijk. Hij was geen ooggetuige van de brand, schrijft hij.

Pyrotech zegt geschrokken te zijn van de vele reacties op de getuigenis van de man. Zijn bericht trok ook de aandacht van het recherchebijstandsteam, dat de oorzaak van de brand onderzoekt. `Het is uit de hand gelopen. Ik heb de gevolgen van dat bericht onderschat toen ik het schreef.` De man heeft zijn excuses aangeboden.