Napster gebruikers binnenkort de bak in

Een 'senior binnen de muziekindustrie' (die anoniem wenst te blijven) heeft tegenover ZDNet verkondigd dat binnen vier maanden iemand achter de tralies zal verdwijnen omdat hij illegalie MP3 bestanden via Napster heeft gedownload. Dat zou een signaal moeten zijn dat piraterij in de VS niet getolereerd wordt.

Tot nu toe zijn alleen nog de verantwoordelijken van MP3.com en Napster voor de rechter gedaagd. Degenen die daadwerkelijk illegaal MP3-bestanden verspreiden – veelal studenten – zijn nog buitenspel gebleven. Maar niet lang meer, zo waarschuwt een topman binnen de platenwereld.

De Recording Industry Association of America (RIAA) stelt zich in toenemende mate agressief op tegen de welig tierende uitwisseling van MP3'tjes op het net. De eerste slagen zijn al gewonnen, tegen MP3.com en Napster. De volgende slag zal gevoerd worden tegen de gebruikers van programma's als Napster en Gnutella, zo voorspelt de topmanager.

De Nederlandse auteursrechtorganisatie Buma Stemra gaat nog niet zover om individuen aan te pakken. Bij het bestrijden van copyrightovertredingen ligt de nadruk op grote commerciële partijen, stelt woordvoerder George Knoops.

Buma Stemra is vooral bezig met het speuren naar websites met MP3-bestanden en grote loodsen met illegale CD's. Napster heeft geen prioriteit. Knoops sluit echter niet uit dat ook in Nederland in de toekomst hard zal worden opgetreden tegen een individuele gebruiker van een programma als Napster.

De Buma Stemra stippelt in dergelijke zaken overigens niet zelf het beleid uit. Dat doet Stichting Brein, waarin naast de Buma Stemra ook de platen- en filmindustrie zijn vertegenwoordigd.

Het moet niet gekker worden. Sorry meneer de moordenaar, er is geen cel voor u want er zit een student die een mp3 heeft gedownload in. Hebben ze nou ECHT niks beters te doen ?