Minister Borst doorgedraaid

Het is officiŽel. Minister Borst spoort niet helemaal.

Minister Borst van Volksgezondheid wil een algeheel rookverbod op de werkplek. Daarbij zou het roken op schoolpleinen moeten worden verboden en moeten sigarettenautomaten verdwijnen. Een woordvoerder van het ministerie van VWS heeft dat meegedeeld.

De minister zegt dat het tijd wordt voor rigoureuze maatregelen, omdat de sociale partners in gebreke zijn gebleven. Naast het algehele rookverbod op de werkplek, zou de tabaksproductie in Nederland moeten worden stopgezet.
Een aanscherping van de Tabakswet is daarvoor noodzakelijk.

Minister Borst voelt zich gesteund door de uitspraak van de rechtbank in Breda, vorige maand. Daar bepaalde de rechter dat een PTT-medewerkster recht heeft op een rookvrije werkplek, en dat de werkgever daarvoor dient te zorgen.

Volgens Borst moet niet alleen de werkplek, maar ook het schoolplein volledig rookvrij worden. De minister vindt dat jongeren onder de 18 jaar niet zouden moeten roken. Als zo'n rookverbod op het schoolplein wordt overtreden, moet daar een boete voor het schoolbestuur op komen te staan.

Borst vindt dat sigaretten en tabaksproducten in de toekomst alleen nog in speciale tabakswinkels mogen worden verkocht. Daardoor zouden de duizenden sigarettenautomaten in horecagelegenheden op termijn moeten verdwijnen.

Nederland zou ook geen producent van tabaksproducten moeten zijn, vindt de minister. Voor grote tabaksfirma's is in de ogen van Borst dan ook geen ruimte meer. Op dit moment worden onder meer in Amstelveen bij Philip Morris op grote schaal sigaretten geproduceerd.

Volgens mij vergeet ministertje Borst dat dat nogal wat economische gevolgen kan hebben ook. Philip Morris dicht ? Dag duizenden banen.. En als ze nog steeds in de veronderstelling is dat mensen hierdoor minder gaan roken heeft ze ECHT een plaat voor d'r harses.