PatiŽnten massaal teruggeroepen

Een paar duizend Nederlanders moeten met grote spoed terug naar het ziekenhuis omdat zij begin dit jaar mogelijk met vervuilde apparatuur een kijkoperatie hebben ondergaan.
Door een fout bij een veelgebruikt desinfectiemiddel is de apparatuur die voor de kijkoperaties werd gebruikt niet goed ontsmet, waardoor er een kans bestaat op infectie met het hepatitis B-virus.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft gisteren groot alarm geslagen en de Nederlandse ziekenhuizen geadviseerd 2500 ŗ 5000 mensen direct terug te roepen voor nader onderzoek.

Hoewel de kans op besmetting met hepatitis B duidelijk aanwezig is wordt deze door het ministerie van Volksgezondheid vooralsnog klein geacht. Indien toch blijkt dat dit het geval is moeten de betrokken personen ook worden onderzocht op hiv en het veel minder besmettelijke hepatitis C.

Het gewraakte middel waarmee de problemen zijn opgetreden betreft de desinfectiestof Cidex van het bedrijf Johnson & Johnson Medical. Medische hulpmiddelen die niet door middel van stoom kunnen worden gereinigd worden met dit middel behandeld.

Uit controle van de fabrikant bleek na enige tijd dat zich in een partij Cidex niet de vereiste hoeveelheid glutaaraldehyde bevond, waardoor de desinfectie onvoldoende is. Johnson & Johnson meldde dit pas op 3 april aan de ziekenhuizen.